Mališani Dječijeg vrtića „Filii“ u posjeti JP „Vodovod“ Bihać

03 Oktobar 2019

JP „Vodovod“ Bihać, koje tokom cijele godine kontinuirano radi na podizanju svijesti o značaju vode i vodnih resusrsa ali i zaštite životne sredine uopšte, organiziralo je danas posjetu i obilazak „Postrojenja za prečišavanje otpadnih voda“ za mališane koji pohađaju Dječiji vrtić „Filii“.
Djevojčice i dječaci, njih 18, imali su priliku da kroz kratku, njima prilagođenu prezentaciju i animirani film saznaju kako to voda od izvorišta dolazi do njihovih domova i koliko je značajno čuvati ovaj prirodni resurs neophodan za život svih živih bića.

„ Ovo je samo jedna od aktivnosti koje mi kao Preduzeće provodimo u cilju edukacije i podizanja svijesti naših građana, kako najmlađih tako i onih starijih, o značaju vode i vodnih resursa, ali potrebi zaštite i očuvanja naše životne sredine. Danas su nam u gostima bili mališani iz dječijeg vrtića „Filii“. Zbog kiše smo odgodili planiranu posjetu našem najvećem izvorištu Klokot, ali smo im ovdje, nakon obilaska objekata Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, pokušali približiti kako to voda dolazi do njihovih domova. Imali smo prezentaciju animiranog filma ali i laboratorijsku vježbu, koju smo opet prilagodili njihovom uzrastu. Da vide šta mi to ovdje radimo, kako teče sam proces prečišćavanja i koliko je on zapravo značajan u zaštiti naše rijeke Une“, kazala je Elvira Felić koordinatorica projekta JP „Vodovod“ doo Bihać.

Iako se radi o uzrastu do pet godina, mališani su pokazali zavidno znanje kako o vodi i vodnim resursima, tako i o svemu onom što ne treba raditi da bi Una ostala čista i bistra.
Lejla Arfović, rukovoditeljica interne laboratorije „Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda“ kroz praktičnu vježbu uspjela im je na pojednostavljen način približiti proces prečišćavanja otpadnih voda.
„Teško je čak odraslima zamisliti sve ove procese i ovu tehnologiju, pa smo mi odlučili djeci to nekako približiti, napraviti ogled koji bi njima bio intersantan i gdje bi oni mogli biti u interakciji s nama. Oni su u suštini vidjeli prečišavanje vode koje se dešava ovdje, ali u nekom minijaturnom obliku. Pokazali smo im kako ide otklanjanje velikog otpada, malog otpada do samog prečišćavanja bakterija, a svi su se procesi dešavali u par čaša. Tako da je to bio neki vid zabavne edukacije" kaže Arifović.
Mališani kojima je ovo bio izuzetno zanimljiv dan nisu krili svoje oduševljenje današnjom posjetom JP „Vodovod“ doo Bihać, ali i poklonima koje je su za njih domaćini pripremili. Vedri i raspoloženi, uprkos sumornom i kišnom vremenu vratili u svoj vrtić.


 

 

 

 

 

 

 

 

Pretraga

Kalendar aktuelnosti

« Februar 2020 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  

Prijava kvara, primjedbe na rad, upit za stanje računa